Välj en sida

A-kassa gav chans till omstart

Att vara utan jobb kan vara knäckande men också öppna för en omstart i livet. A-liv träffar Leif Grytenius som lever som han lär. Efter flera olika jobb där han tvingats till sjukskrivningar skapade han sin egen framtid.
Text och foto: Roland Cox

– Jag har haft förmånen att vara arbetslös ett flertal gånger, säger Leif Grytenius som använde avbrottet till att starta distansskola för högkänsliga personer.

– Det är sällan så jäkla roligt, men med facit i hand så har arbetslöshet blivit perioder i livet då jag har stannat upp och funderat på vart jag var på väg. Det har varit berikande, säger Leif Grytenius.

Det finns många vändpunkter i hans historia, vid 57 års ålder. Han har knackat dörr och sålt dammsugare och annat, jobbat i bilaffär och coachat jobbsökande åt Arbetsförmedlingen.

– Jag har stor erfarenhet på området. Jag brukar säga att jag har svart bälte i arbetslöshet, skämtar han.

Han har suttit som kanslichef på en golfbana, varit etableringslots för nyanlända och produktionsplanerat på en fabrik för mönsterkort.

Leif Grytenius

Istället för att låta sig anställas skapade Leif Grytenius sitt eget jobb: Distansutbildare i högkänslighet.

Sju digitala profiler

1 Totalsepareraren har separata mobiler och mejlkonton, delar upp livet i jobb och privat.

2 Platssepareraren är på jobbet när hen är på jobbet. Hemma är ledigt.

3 Tidssepareraren är på jobbet under arbetstid, oberoende av plats. Kan jobba på café men inte efter fem.

4 Privatlivsintegreraren svarar på barnens sms på jobbet, bokar läkarbesök och kollar Hemnet. Inget jobb hemma.

5 Arbetslivsintegreraren sköter små eller stora jobbuppgifter även hemma eller i liftkön. Inget privat på jobbet.

6 Totalintegreraren har inga fasta gränser utan låter det flöda åt bägge håll.

7 “Inkonsekventen” skiftar och har ingen exakt strategi.

Gymnasiet handlade om el- och teleteknik. Men i samband med vändpunkter i livet gick han vidare på universitet. Det blev till slut både kandidatexamen i datavetenskap och högskoleexamen i beteendevetenskap.

Han kom med i Jusek och Akademikernas a-kassa, där han fortfarande är medlem. Flera av jobben var i projektform och tog slut, eller så blev han uppsagd på grund av arbetsbrist. Någon gång sa han upp sig självmant.

– Jag vill utvecklas som person och känna meningsfullhet. Efter fyra år på Domus teveavdelning så kände jag mig färdig där…

Leif Grytenius märkte att han fick allt svårare att stå ut med jobb där hjärtat inte var med, där han fick tvinga sig till uppgifter, där det fanns ett glapp mellan vad man sa sig uträtta och vad man verkligen gjorde. Vid ett tillfälle lämnade han skrivbordet, köpte motorcykel och gav sig ut på en resa i Europa.

Citat

Med facit i hand så har arbetslöshet blivit perioder i livet då jag har stannat upp och funderat på vart jag var på väg. Det har varit berikande.

– Leif Grytenius –

För sex år sedan började han läsa om människor med högkänslighet, HSP, och kände igen sig i beskrivningarna. Det är ingen diagnos, utan personlighetsdrag som beskrivs som att en person hör och tar in mer intryck, känner mer dofter, känner av stämningar med mera.

Leif Grytenius

– Högkänsliga är populära hos arbetsgivare. Vi är noggranna, plikttrogna, empatiska och kreativa, hävdar Leif Grytenius.

– Vi analyserar mer. Ältar, säger en del.

Det kan också stressa. En HSP-person ogillar mer än andra att vistas i öppna kontorslandskap med mycket ljud och brus, och kan behöva gå undan och vila. Leif Grytenius menar att det finns samband mellan högkänslighet och utmattningssyndrom, alltså utbrändhet.

Han drabbades själv av stress, blev för några år sedan liggande med oförklarligt låg sänka, hår- och hudavfall. Det tog månader att resa sig.

– För oss högkänsliga är det särskilt viktigt att få jobba med något meningsfullt. Andra människor skulle inte bry sig, de skulle skaka av sig och jobba på. Men för mig gjorde det där glappet så ont, säger han.

Citat

Högkänsliga är populära hos arbetsgivare. Vi är noggranna, plikttrogna, empatiska och kreativa.

– Leif Grytenius –

När han tillfrisknade blev det en ny period av arbetslöshet. Han fick nytt jobb, men drabbades efter knappt två veckor av nya stressymtom.

– Jag kunde inte lyfta armarna. Det var riktigt otäckt.

Han tog ett allvarligt snack med sin hustru Anneli och de bestämde sig för att satsa på något eget – att hjälpa andra med HSP.

– Istället för att klippa mig och skaffa ett jobb – och sen bli sjuk igen, raljerar han.

Nu i oktober startade de webbtjänsten Grytenius Academy där anslutna kan gå igenom olika kurser.

– Istället för att sälja biljetter till föreläsningar så lade jag upp en portal på webben, jag slog ihop de akademiska påsarna med mitt förflutna på datasidan och som beteendevetare.

Efter några veckor hade ett 20-tal anslutit sig. Enligt den amerikanska forskaren Elaine Aron kan 20 procent av mänskligheten vara högkänslig.

– Två miljoner svenskar behöver hjälp. Så det finns att göra, säger Leif Grytenius.

Parallellt undervisar han i entreprenörskap på Folkuniversitetet och en folkhögskola. Han berättar med mycket humor och självironi, han låter energisk och optimistisk.

– Jag skulle tjäna mer om jag stekte hamburgare, men det här känns oerhört meningsfullt.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 råd från Leif

1 Ta hand om dig själv
Som arbetslös är du säljare, för att sälja behöver du vara i ett bra tillstånd.

2 Tro inte på tomten
Man “får” inte jobb, man måste skaffa det. Annonser kan ha hundratals sökande, försök hitta jobb som inte annonseras ut. Då är du ensam sökande.

3 Utöka ditt nätverk
Gå på Friskis och Svettis, öva basket, gå kurs i knyppling, eller bara prata med folk.

Bli prenumerant på A-liv (det är gratis!)

Missa inget nummer av A-liv och håll dig informerad genom att bli e-postprenumerant. Du anmäler dig på aea.se/aliv.

Share This