Välj en sida

A-kassan viktig för ekonomisk stabilitet

Opinion

Den största delen av alla som arbetar i Sverige är med i a-kassan, 3,6 miljoner. Men visst kunde det vara fler. Vi tror att det finns två huvudsakliga skäl att stå utanför.

  1. Man vet inte om att a-kassan finns och att man själv behöver ansöka om medlemskap.
  2. Man bedömer sin egen arbetslöshetsrisk som låg och är inte beredd att vara med för den goda sakens skull.
Katarina Bengtson Ekström

Katarina Bengtson Ekström
Kassaföreståndare Akademikernas a-kassa

Vi anstränger oss för att alla nya akademiker på arbetsmarknaden ska veta om att de har rätt att gå med i a-kassan och vilken vinningen är. Vi vet att facken gör en hjälteinsats med att upplysa och förklara på arbetsplatserna. Men det kan vara svårt att vända den som valt att stå utanför – även om de faktiskt drabbas stenhårt om de förlorar jobbet.

Nu tycker vi att det finns en ny oro på arbetsmarknaden, fler akademiker är ofrivilligt deltidsarbetslösa, fler ställer frågor om sina medlemskap och villkoren för a-kassa. För att vi ska känna trygghet behöver a-kassan vara på en rimlig nivå.

A-kassa viktig för ekonomisk stabilitet

För att vi ska känna trygghet behöver a-kassan vara på en rimlig nivå.

Men vad är en rimlig nivå? A-kassetaket ligger på 25 025 kronor och högsta ersättning är 910 kronor om dagen. Idag får 13 procent av tjänstemannagrupperna 80 procent av tidigare inkomst när de blir arbetslösa. Det finns en myt om att den svenska a-kassan är generösare än andra länders, men faktum är att Sverige ligger i den nedre delen av de internationella jämförelser som har gjorts.

För att a-kassan verkligen ska vara en omställningsförsäkring som skyddar inkomsten om man blir arbetslös behöver taket i a-kassan följa löneökningarna. Det som händer på arbetsmarknaden har en direkt påverkan på andra viktiga delar av samhället. Vår ordförande Göran Arrius varnar för tre konsekvenser om taket i a-kassan skulle sänkas.

Citat

För att a-kassan verkligen ska vara en omställningsförsäkring som skyddar inkomsten om man blir arbetslös behöver taket i a-kassan följa löneökningarna.

– Katarina Bengtson Ekström –

1

Efterfrågan i ekonomin påverkas. När arbetslösa får mindre pengar minskar deras möjligheter att konsumera. Då sjunker efterfrågan vilket i sin tur kan spä på lågkonjunkturen.

2

Effektiviteten i jobbsökandet påverkas av levnadsförhållandena. Om människors standard sjunker påverkas tiden för hur snabbt människor kommer i jobb igen. De som vill sänka a-kassetaket lyfter gärna fram frågan om hur incitament påverkar viljan att att ta nytt jobb, men de glömmer hur taket i a-kassan faktiskt påverkar effektiviteten i jobbsökandet. På sikt kan det bli dyrare än vad man tänkt sig om man sänker a-kassan.

3

Bostadsmarknaden. Skulle taket i a-kassan sänkas med en lågkonjunktur på ingång skulle fler arbetslösa få en ersättning som är långt mindre än tidigare lön. Det i sin tur kan leda till att många tvingas ge upp sitt boende för att de inte har råd. Det skulle få effekt på hela bostadsmarknaden med lägre bostadspriser och risk för en bostadsbubbla som spricker. Läs hela debattartikeln hos Dagens Industri.

Jag önskar att ingen ska missa att gå med av okunskap och att ännu fler ska inse vilka värden en rimlig a-kassa bidrar till.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Bli prenumerant på A-liv (det är gratis!)

Missa inget nummer av A-liv och håll dig informerad genom att bli e-postprenumerant. Du anmäler dig på aea.se/aliv.

Share This