Välj en sida

Jobbsök och omställning

Arbetslöshetsförsäkringen ska både ge ekonomisk trygghet till den som inte har jobb, och vara ett stöd i omställningen till ett annat yrke eller sysselsättning.

Anna Glennert
Anna Glennert
Försäkringsansvarig, Akademikernas a-kassa

Det understryks bland annat i en proposition 2006 att det är en “försäkring för omställning”. I samma mening heter det dock också att det är en grundläggande princip “att den arbetslöse hela tiden aktivt söker arbete”.

Stödet för nyorientering i yrke och liv är tänkt att gynna strukturomvandlingar i samhället, menar Anna Glennert, försäkringsansvarig på Akademikernas a-kassa.

– Det man kunnat kanske inte längre är gångbart. Bruket kan ha lagts ner, yrken försvinner, man kanske inte kan det digitala. Det kan finnas mycket man behöver ställa om sig till för att kunna få jobb, säger hon.

Jobbsök och omställning
Citat

Den som går på a-kassa kan även studera på deltid i 20 veckor, vilket kan öppna nya vägar.

– Anna Glennert –

Den som går på a-kassa kan även studera på deltid i 20 veckor, vilket kan öppna nya vägar. Det finns också olika stöd att söka för att få prova ett nytt yrke.

Som regel verkar det dock gå bra för akademiker. Av 700 000 medlemmar i kassan är 7 000 öppet arbetslösa, alltså en procent, och ytterligare 3 600 är i åtgärder.

Genomsnittet ligger på fem månader med a-kassa. En person i 40-årsåldern som blivit uppsagd från ett stort företag kan ofta få nytt jobb redan under uppsägningstiden, berättar Anna Glennert.

– Det är lättare för de som är mitt i livet, har en färdig utbildning och har jobbat länge. Statistiken säger dessutom att de ofta får ett bättre jobb med högre lön, säger hon.

Svårare är det förstås i början av yrkeslivet och för den som närmar sig pensionsåldern.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Bli prenumerant på A-liv (det är gratis!)

Missa inget nummer av A-liv och håll dig informerad genom att bli e-postprenumerant. Du anmäler dig på aea.se/aliv.

Share This