Välj en sida

Superhett forskningsområde genererar forskningsmedel

Tema: Artificiell intelligens
En lång rad universitet och högskolor har projekt på området, och det verkar finnas gott om forskningspengar.
Text: Roland Cox

– Ja, det stämmer. Det har blivit ett extremt populärt forskningsområde, och det är också extremt populärt för industrin att profilera sig med AI, säger Jennifer Alvén, forskare på Chalmers i Göteborg.

– Det finns forskningsfält som inte direkt arbetar med AI eller maskininlärning men som nu ser en möjlighet att profilera sig och få nytta av det på sina områden.

Artificiell intelligens blir allt mer kraftfull och hittar kommersiell användning.

– Det har skett en otrolig utveckling de senaste tio femton åren speciellt när det gäller att känna igen och imitera mönster i bild, tal och text. Alla vill ha en produkter med hjälp av AI.

Jennifer Alvén ingår i forskargruppen som arbetar med att lära maskinerna att tolka röntgenbilder som vi berättar om här.

Ett axplock av de forskningsprojekt som pågår i Sverige:

1

På Chalmers finns professor Robin Teigland som forskar om digital omvandling av samhället, om hur smarta robotar, blockkedjor och 3D-teknik påverkar hur vi organiserar oss och arbetar.

2

I februari i år invigdes AI Innovation of Sweden i Göteborg, en av landets största satsningar. Den finansieras av Vinnova, Västra Götalandsregionen och ett 40-tal partners från akademi, näringsliv och offentliga aktörer. Tanken är att bygga samarbeten som kan sätta mer fart på innovation och forskning inom AI.

3

Vid högskolan i Borås satsar man på prediktiv dataanalys, som handlar om att med stöd av AI förutspå köpbeteende, fel på fjärrvärmesystem eller biverkningar av mediciner.

4

Ett 30-tal forskare vid Umeå universitet utvecklar artificiell intelligens inom bland annat robotik, autonoma system och big data. Det görs med stöd från bland annat Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, som anslagit miljarder på AI-forskning vid olika institutioner runt landet.

5

Blekinge tekniska högskola startar till hösten ett program för civilingenjörer, inriktat på AI och maskinlärning.

6

Amy Loutfi vid Örebro universitet forskar om hur intelligenta, autonoma sensorsystem fungerar tillsammans med människor. Här utvecklas också kunskap om robotar inom vården.

7

På många stora företag arbetar man också med att dra nytta av artificiell intelligens. Lastbilstillverkarna Volvo och Scania är förstås engagerade i autonoma fordon. Ica-gruppen vill använda tekniken för att förutse hur kunderna kommer att agera. Andra företag jobbar med att trimma transporter, lager och logistik.

8

Vinnova stödde 13 AI-projekt 2013, 47 projekt 2016 och 142 projekt 2017, enligt Computer Sweden.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Bli prenumerant på A-liv (det är gratis!)

Missa inget nummer av A-liv och håll dig informerad genom att bli e-postprenumerant. Du anmäler dig på aea.se/aliv.

Share This