Fina tänder igen efter olycka

När man förlorat en eller flera av sina tänder är det möjligt att få tillbaka sitt gamla leende igen. Tänderna gjorda av porslin ser ut som naturliga tänder och fungerar precis likadant.

Emil var ute på cykeltur i Norrköping när olyckan inträffade. En katt hoppade upp på vägen och han väjde instinktivt. Däcken sladdade till och han tappade kontrollen. I nästa ögonblick kände han hur munnen slog mot styret. På sjukhuset konstaterade de att hjälmen varit ett bra skydd men att några av tänderna slagits ut. Något som en tandläkare kunde ordna.

Efter att tandläkare tittat i Emils mun kunde han konstatera att två tänder var borta och en hade gått av. Det positiva var att de kunde göra tandimplantat i Norrköping för att ersätta de saknade plus den halva tanden som de måste ta bort. Han kunde även välja protes om han ville, men Emil bestämde sig för att en porslinstand var det han ville ha.

Hur går det till

När tandköttet har läkt borras hål för fästen som ska hålla porslinstanden. Materialet som används för fästena är titan som visat sig tas emot av kroppen på ett naturligt sätt. Tänderna görs efter avtryck och skruvas sedan fast. De sitter ordentligt fast och sköts sedan precis som vanliga tänder.

Man får en del av kostnaden betald via försäkringskassan och kan på de flesta tandkliniker få en avbetalningsplan på resten. På så vis behöver man inte gräva ett djupt hål i plånboken utan kan betala av lite i taget.