Hyra lägenhet Göteborg – tips och råd

Som ny i en stad så kan en av de största utmaningarna handla om att hitta en bostad där man kan bo under en längre tid. För många yngre som flyttar till våra större städer – Stockholm och Göteborg i synnerhet – så kan detta komma som en överraskning. Man tänker sig att det är lika enkelt som att hitta bostad i den mindre stad man kommer från – men man inser ganska snabbt att det är betydligt tuffare att hyra lägenhet i Göteborg och att det är lite av djungelns lag som råder.

Hur ska man då göra? Vi ska strax gå igenom några tips, men innan dess så ska vi även peka på att det är viktigt att undvika att bli lurad och att hamna i trångmål av andra skäl. Tyvärr så föder en desperat bostadsmarknad också desperation: har man ingenstans att bo så slutar man tänka logiskt och rationellt. Detta innebär att varningssignaler blockeras och att man också genom detta blir ett tacksamt byte för mer ljusskygga personer.

Ett exempel på detta handlar om att man tackar ja till en lägenhet att hyra och att man betalar både hyra och depositionsavgift i förskott – bara för att sedan upptäcka att personen man betalat till försvinner, och att den lägenhet man tänkt sig att hyra inte finns. Tyvärr är detta långt ifrån ovanligt och det handlar dessutom om ett stort mörkertal då många tycker att det är pinsamt att erkänna att man blivit så grundligt lurad och dragen vid näsan. Låter det för bra för att vara sant… Du vet fortsättningen, eller hur? Försök att vara kritisk!

Rätt forum för att hyra lägenhet i Göteborg

Om man ska ge tips om att hitta en lägenhet att hyra i Göteborg så kan följande punkter vara av värde:

  • Kontaktnät. Se till att använda dig av kontaktnätet och se till att sprida ordet om att du söker en lägenhet att hyra. De flesta får sina bostäder genom tur och genom att vara på rätt plats vid rätt tillfälle – något som också kommer av att fler vet om att man söker. Använd exempelvis sociala medier och markera din närvaro.
  • Sidor på nätet. Idag finns förmedlare av bostäder på nätet och där kan du med fördel registrera dig och skapa en profil. Du kan söka efter storlek, efter hyra och exempelvis område. Samtliga medlemmar – både du som ska hyra och de som ska hyra ut – är noggrant kontrollerade och även i övrigt så finns en tanke på säkerhet. Hyran betalas exempelvis via förmedlaren och man kan när som helst höra av sig mer frågor om exempelvis försäkringar, uppsägning av kontrakt och andra juridiska spörsmål – gratis dessutom.
  • Sänk ribban. Ibland måste man acceptera det dysfunktionella. Visst, Göteborg har en tuff bostadsmarknad – men hur ser det egentligen ut när du söker och vilka krav ställer du? Genom att sänka ribban och öppna upp sinnet för andra bostadsområden, mindre bostäder eller exempelvis att dela bostad med någon annan så ökar också möjligheterna att hitta någonstans att bo. En fördel med Göteborg – och Stockholm – är att man kan dra nytta av en bra kollektivtrafik. Det gör att man också kan bo en bit utanför stan och ändå ta sig till de centrala delarna på nolltid.
Publicerat den
Kategoriserat som Bostad